Uppdaterad 24 februari, 2022

Det Svenska Bandyförbundet meddelar att det svenska herrlandslaget inte kommer att spela bandy-VM i Ryssland på grund av ryssarnas invasion i Ukraina.

Under natten till torsdag så meddelade Rysslands president Vladimir Putin att han har beordrat om att genomföra en militärisk operation i Ukraina. När nu invasionen av landet i öst är ett faktum och världskris råder så kommer Svenska Bandyförbundet med ett besked under dagen.

Förbundets styrelse har nu tagit beslutet om att inte delta i herrarnas bandy-VM i Syktyvkar mellan den 27 mars och 3 april detta år. Förbundet meddelar samtidigt att man inte kommer att skicka ett lag till P17-VM i ryska Kemerovo heller. Den turneringen är planerad till den 24-26 mars.

– Ryssland bryter mot både internationell rätt och mänskliga rättigheter när man invaderar Ukraina. Utifrån detta, Svenska Bandyförbundets egen värdegrund, samt vårt engagemang som medlem i UNICEF Sverige, var det ett enkelt beslut att dra oss ur vårens VM-turneringar i Ryssland, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet, till förbundets hemsida.