Uppdaterad 28 mars, 2022

Foto: Bildbyrån

Sverige är världsmästare i bandy på damsidan. Detta efter storseger med 12-0 i finalen mot Norge i Åby/Växjö. Se alla resultat från damernas A-division nedan.

Under söndagen så avgjordes den korta VM-turneringen i Åby. Till final hade de skandinaviska grannländerna Sverige och Norge tagit sig, efter att Norge besegrat Finland i sin semifinal samtidigt som Sverige enkelt borstade av USA i sin.

I finalen var det ord och inga visor från Sveriges sida. Efter Matilda Svenlers 1-0 efter dryga kvarten så tog det svenska målfyrverkeriet aldrig slut. 6-0 var sifforna i halvtid trots att Norge hade en boll inne efter ett otroligt mål från Norges lagkapten och stjärna Charlotte Marie Selbekk. Kaptenens soloräd mynnade ut i en norsk reducering men domarna hade redan hunnit blåsa för straffslag, en straff som Selbekk sedermera missade.

I andra halvlek så fortsatte Sverige på den vinnande stigen och fortsatte att ösa in mål. När slutsignalen löd så stod Sverige som segrare med 12-0 och är världsmästare för tionde gången i ordningen. Noterbart är att Norge tog sitt första VM-silver i historien då man endast mäktat med bronsmedaljer i tidigare mästerskap. Tilda Ström blev svensk hjälte med sina fem mål i matchen.

Svenska målskyttar i finalen: Tilda Ström 5, Emelie Åkerlund 2, Matilda Svenler, Ida Friman, Moa Friman, Emma Ahlander, Mathilda Eklund.

Samtliga resultat från bandy-VM 2022

Dessa resultat avser Grupp A, alltså toppdivisionen.

Gruppspel:

Norge – USA
4-3

Sverige – Finland
11-2

Finland – USA
6-3

Sverige – Norge
7-1

Norge – Finland
6-0

Sverige – USA
3-0

Semifinaler:

Sverige – USA
7-0

Norge – Finland
3-2 e.förl

Bronsmatch:

Finland – USA
5-2

Final:

Sverige – Norge
12-0

Slutställning damernas VM 2022

Notera att lag 5-8 spelade i Grupp B. Alltså i B-divisionen. Dessa lag hade ingen chans på medaljer utan spelade om placeringar.

  1. Sverige
  2. Norge
  3. Finland
  4. USA
  5. Nederländerna
  6. Storbritannien
  7. Estland
  8. Schweiz