Uppdaterad 27 februari, 2023

Bildtext: Förbundskaptenerna Linnéa Thored Bergkvist och Lisa Ahlander till vänster. Guldlaget till höger. Foton: Pierre Roos (eget montage)

F17-landslaget i bandy vann VM-guld i Norge. Detta efter finalseger mot hemmanationen med 5-2 efter mål av Stella Wallin, Freja Lööf, Märta Stern, Melinda Altberg och Nellie Sahlstedt.

Sveriges F17-landslag är bäst i världen för sjunde gången i rad. Detta står klart efter att F17-VM avgjordes i Norge under helgen. Detta trots att Sverige låg under mot värdnationen med 0-1 i halvtidspaus och med 0-2 direkt i andra halvlek under VM-finalen. Det blågula landslaget visade stor styrka när man vände på steken med fem gjorda mål i andra halvlek för att bärga Sveriges sjunde F17-guld i historien.

Det unga landslaget tog sig igenom gruppspelet som obesegrade och med endast tre deltagare blev därmed Sverige finalklara, till en final dit Norge slutligen anslöt. Finalen blev som ovan nämnt spännande innan Blågult trampade igång och stack iväg till en 5-2-seger.

Förbundskaptenerna Linnéa Thored Bergkvist och Lisa Ahlander var nöjda efter finalsegern mot Norge och en ny VM-turnering som obesegrade.

– Det är en bragd att vara bäst när det gäller och det visar tjejerna idag, säger Linnéa Thored Bergkvist i Svenska Bandyförbundets pressmeddelande.

– Det är stor klass på spelarna och de gör en fantastisk andra halvlek, det är underbart. Vi har individuellt skickliga spelare och vi har ett lag som krigar på och som peppar varandra. Vi har energi på bänken och vi slutar inte tro på det, fyller Lisa Ahlander i.

Norge blev silvermedaljörer i VM och Finland fick nöja sig med en tredjeplats utan att spela någon bronsmatch.

Resultat F17-VM

Gruppspel:
Norge-Finland, 3-1

Finland – Sverige, 0-2

Sverige – Norge, 4-0

Finland – Norge, 1-1

Sverige – Finland, 4-3

Norge – Sverige, 1-6

Final:
Sverige – Norge, 5-2

Vinnare av F17-VM genom åren

2023: Sverige
2022: Sverige
2019: Sverige
2017: Sverige
2015: Sverige
2013: Sverige
2011: Sverige
2009: Ryssland