Uppdaterad 8 mars, 2022

Foto: Bildbyrån

Till helgen kommer ett mycket efterlängtat bandy-VM att äga rum för F17-landslaget. Den svenska truppen är presenterad och efter tre års längtan är det en mycket laddas trupp som går in i turneringen för att försvara guldet.

Ursprungligen skulle den stundande turneringen ha arrangerats förra året, men efter tre års väntan får flicklagen nu ställa sig på isen i den ultimata kampen. Spelplatsen är Sparbanken Lidköpings Arena där tre nationer kommer att medverka – Sverige, Finland och Norge. Ursprungligen skulle även Ryssland ha deltagit, men av förklarliga skäl tillåts inte Rysslands landslag att medverka.

Trots att det endast är tre lag som medverkar kan vi se fram emot en spännande VM-helg med såväl final som bronsmatch. Denna spelas mellan det tredjeplacerade laget ifrån gruppspelet och Villa Lidköpings egna F17-lag, som gör sig redo för att spela SM-final mot VSK Bandy den 18 mars.

Truppen som förbundskaptenerna Lisa Ahlander och Linnea Thored Bergkvist tagit ut till mästerskapet har stor erfarenhet av att spela tillsammans, trots att det inte blivit några världsmästerskap under de senaste åren.

– Många av spelarna har vi fått följa under tre säsonger, vilket gör att vi kunnat bygga en trygghet och verkligen lära känna tjejerna. I truppen finns en enorm bandykunskap och vi har spelare med stor flexibilitet och som kan spela på flera positioner, vilket vi ser som en stor tillgång, säger förbundskapten Lisa Ahlander i ett uttalande på Svenska Bandyförbundets hemsida.

Detta blir den sjunde upplagan av turneringen, där Sverige är regerande mästare med titlar från fem av de tidigare mästerskapen. Samtliga medaljer under åren har delats mellan laget och de stora konkurrenterna Finland och Ryssland.

Sveriges trupp till F17 VM 2022 i Lidköping

Emma Kelter, AIK
Inez Edenberg, Hammarby IF
Wilda Ejderfalk, KS Bandy
Evelina Sköld, KS Bandy
Vilma Fischer, KS Bandy
Leah Roos, KS Bandy
Ella Oskarsson, Skirö AIK
Emma Ek, Skirö AIK
Karla Thuresson, Skirö AIK
Tova Anfält, Uppsala BoIS
Lina Alsen, Uppsala BoIS
Ebba Stern, Villa/Lidköping BK
Moa Ellefsen, Villa/Lidköping BK
Maja Jonsson, Villa/Lidköping BK
Elsa Folkesson, Villa/Lidköping BK
Jonna Nyman, Västerstrand AIK

Reserver

Tilda Nordenstam, KS Bandy
Emmie Forsberg, KS Bandy
Hilda Persson, Skirö AIK
Elin Granberg, Söråkers IF
Kajsa Lagerqvist, Tranås BoIS
Elsa Malmberg, Tranås BoIS

Spelschemat för F17 VM 2022

Fredag 11 mars:

10.00: Sverige-Norge.
14.00: Sverige-Finland.
18.00: Norge-Finland.

Lördag 12 mars:

09.00: Finland-Norge.
13.00: Sverige-Norge.
19.00: Sverige-Finland.

Söndag 13 mars:

09.00: Bronsmatch.
12.00: Final