Uppdaterad 5 september, 2020

Sverige och Finland har tackat nej till VM i Irkutsk i oktober. De båda länderna har angett olika skäl till varför man inte kan ställa upp i turneringen.

Bandy-VM för herrar 2020 skulle från början ha spelats i månadsskiftet mars och april i år men på grund av coronapandemin sköts mästerskapet upp till oktober istället.

Sedan dess har det varit en lång transportsträcka kring huruvida turneringen kommer kunna spelas eller inte och vilka länder som kan vara med. I slutet på juli sa landslagskommitténs ordförande Anders Bergström till Svenska Bandyförbundets hemsida att det mesta berodde på reseavrådan.

Och nu står det klart att Sverige inte kommer kunna delta i VM i Ryssland 2020. I och med att Utrikesdepartementet förlängt sin avrådan att resa utanför EU, så innebär det att det svenska landslaget inte kan ta sig in i Ryssland.

– Vi vill, men vi kan inte resa till Irkutsk i oktober, på grund av den reseavrådan som UD har gjort för icke nödvändiga resor till länder utanför EU/EES/Schengenområdet/Storbritannien till och med den 15 november, säger Anders Bergström till Svenska Bandyförbundet.

Även Finland meddelade under veckan att man avstår från att delta i världsmästerskapet.

Hur det blir med mästerskapet i Irkutsk är ännu oklart.