Uppdaterad 5 oktober, 2022

Foto: Bildbyrån

Sveriges Bandyförbund har erbjudit sig att anordna världsmästerskapet för herrlandslag 2023. Detta meddelar förbundet på sin hemsida.

Det har inte spelats något VM i bandy på herrsidan sedan 2019, när Ryssland vann VM på svensk mark. Sedan dess har en pandemi spökat och en rysk invasion av Ukraina, vilket avbrutit tänkta mästerskap.

Det finns dock en förhoppning om att spela ett VM år 2023, och då vill Sverige vara ett ledande land. Svenska Bandyförbundet meddelar på sin hemsida att man har för avsikt att arrangera VM 2023 för herrar, om övriga länder är med på detta. Inbjudan om ett mästerskap i Sverige har godkänts av Internationella Bandyförbundet och inbjudan har skickats till Finland, Norge, Kazakstan, USA, Tyskland samt även Estland och Ungern som kvalificerat sig till A-gruppen i samband med senaste VM-turneringen 2019. Inbjudan skickas därmed inte till det ryska förbundet.

Svenska Bandyförbundet anser att det, under rådande omständigheter, inte går att arrangera mästerskap på rysk mark eller att Ryssland kan delta i ett världsmästerskap. Detta efter invasionen av Ukraina alltså.

– Det är otroligt viktigt för Svenska Bandyförbundet och svensk bandy i stort att den internationella bandyn fortsatt kan bedrivas och utvecklas. Sverige behöver nu gå i bräschen för att framledes få till mästerskap på alla nivåer – för tjejer och killar. Med detta hoppas vi att vi skickar vi en tydlig signal om att vi jobbar för framtidens bandy trots det oroliga världsläge som råder just nu, säger Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson på förbundets hemsida.