Uppdaterad 2 augusti, 2017

Samtliga åtta nationer som deltar i VM 2018 är väl bekanta med turneringen och har deltagit i denna många gånger tidigare.

Finland
Det finska landslaget har ständigt placerat sig i topp-4 under VM och tagit med sig en hel del medaljer. Vid ett tillfälle har det blivit guld, år 2004 när man slog ut Sverige i finalen med 5-4.

Norge
Norge är en nation som deltagit i högstaligan vid varje mästerskap, med undantag för ett par avhopp av politiska skäl under tidiga år. 1965 tog man silver i finalen mot Sovjetunionen och 1993 tog man brons på hemmaplan.

Ryssland
Pallplats har Ryssland nått vid samtliga deltaganden och ska man dessutom räkna in medaljerna ifrån Sovjet-tiden leder man ligan långt före alla andra. Som enskild nation tog man senast guld 2016, en fyraårig guldsvit som året därpå bröts utav Sverige.

Sverige
Precis som för Ryssland har Sverige tagit medalj i alla mästerskap som hållits, där det hittills har blivit 12 guld, 17 silver och 8 brons. I staden Chabarovsk, där årets mästerskap spelas, vann laget sitt första guld och därmed blir årets mästerskap lite speciellt för laget.

Kanada
Inför varje år så är det ett nytt lag som tillkommer efter att ha vunnit B-VM ifrån förra året. Denna gång är det Kanada som återkommer efter att ha åkt ur A-VM 2014, då man deltog här för första gången. Efter att ha avstått VM-spel under två säsongen kom man tillbaka och vann B-VM och är på sås ätt tillbaka i högstaligan.

Kazakstan
År 1995 gjorde Kazakstan debut i högstaligan och har sedan dess varit ett lag att räkna med. Hittills har man tagit hem bronset vid sex tillfällen och mellan åren 2012 och 2015 behöll man placeringen som tredje bästa lag i världen.

Tyskland
Förra årets mästerskap var Tysklands första som man spelade i den högsta ligan. Sporten fanns inte under ordnade former i landet förrän 2013 då det tyska bandyförbundet bildades och man 2014 tog steget in i VM. Laget riskerade nedflyttning efter att ha placerat sig sist i sin grupp, men klarade sig kvar efter att ha besegrat Vitryssland i den avgörande matchen.

USA
Det amerikanska landslaget i bandy har en historia som började på 80-talet och man äntrade B-VM år 1985. Man vann slutligen turneringen och avancerade till högstaligan inför VM 2005, men spel där blev kortvarigt då man direkt åkte ner igen. Sedan 2010 har man åkt såväl upp som ner och upp igen och spelar numera sedan 2014 i den högstaligan där man som bäst placerat sig på en sjätteplats.