Uppdaterad 22 februari, 2020

Foto: Bildbyrån

Efter ett intensivt matchande under fyra dagar kan det svenska damlandslaget i bandy äntligen titulera sig bäst i världen, för nionde gången. Finalen mot Ryssland slutade 3-1.

Sverige har tidigare vunnit åtta VM-guld i bandy på damsidan på nio spelade mästerskap. Idag kom det nionde då VM-finalen 2020 i Oslo spelades. Ett tight spelande Sverige vann till slut en jämn tillställning mot toppkonkurrenten Ryssland.

Den första halvleken var bara drygt sex minuter ung när storstjärnan Matilda Plan gav Sverige ledningen med 1-0 efter att ha stått helt fri i slottet och blivit fint framspelad av Emma Ahlander. 21-åringen Plan gjorde sin sista landskamp för den här gången, då hon slutar med bandy efter säsongen för att satsa helhjärtat på fotboll.

Efter Sveriges ledningsmål var det dock Ryssland som var bäst i matchen och tryckte på för en kvittering. Efter tio minuter av första halvlek var det väldigt nära en kvittering då Sanna Gustafsson fick rädda bollen på mållinjen med en misstänkt hög klubba. Ingen avblåsning den gången, men den svenska (!) domartrion skulle få det hett om öronen. Ryskorna var snabba på att ta tillvara på Sveriges slarv på egen mittplan och hade bud på flera chanser och  var även kanske värda minst ett straffslag.

Under den första halvleken blev det först bestämt att matchen skulle ändras till 3×30 minuter för att isen inte skulle hålla i det fina Oslovädret. Men efter diskussioner med den ryska förbundskaptenen, som absolut vägrade att spela 3×30 minuter, så fick det fortsatt bli 2×45 minuter bandy trots skaderisken.

Efter 45 minuter åkte lagen in i omklädningsrummet med ställningen 1-0 till Sverige. Andra halvleken började, som den brukar, i full fart för svensk del. 1-0 skytten Matilda Plan höll sig framme återigen, denna gång assisterad av Malin Persson som med fantastisk spelförståelse startade ett snabbt frislag och frispelade Plan. Detta efter bara 2 minuter av andra halvlek. En relativt snabb reducering av Ryssland och Diana Lipanova gav ryskorna vittring. En vittring som bara höll sig i tio minuter innan Emma Ahlander kunde revanschera sig för straffmissen i semifinalen mot Finland med att sätta sitt strafförsök till 3-1.

Den sista halvtimmen blev en transportsträcka för Sverige mot guldet och man kunde spela av matchen på ett bra sätt. Till slut var det aldrig något snack om att världen bästa bandylag 2020 är Sverige och fina glädjescener utspelade sig i den norska huvudstaden.

Stort grattis till de svenska tjejerna till ännu ett VM-guld.

Så slutade VM 2020 i Oslo

  1. Sverige
  2. Ryssland
  3. Norge
  4. Finland
  5. USA
  6. Japan
  7. Estland
  8. Schweiz

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här