Uppdaterad 21 februari, 2020

Foto: Bildbyrån

Sverige blev under fredagen klara för morgondagens VM-final mot Ryssland. Efter vinst med 9-1 mot Finland stod det klart att det för den tionde gången i ordningen kommer bli Sverige mot Ryssland i final. 

Den svenska klacken som hade tagit sig till Oslo fick se två taggade lag komma ut på Frogner Stadion för dagens andra semifinal. Efter 0-1 förlusten i gruppspelet var Finland revanschsuget. Kanske var de lite väl taggade. Redan efter 30 sekunder drogs Tilda Ström ner i det finska straffområdet och Sverige blev tilldelade en straff. Efter Matilda Svenlers straffmiss tidigare i turneringen fick Emma Ahlander chansen att kliva fram men hon missade straffen.

Efter straffmissen var det Finland som skapade målchanser och målvakten Ebba Fridlund fick jobba i det svenska målet. Men sedan tog Sverige över och man tog ledningen i mitten av den första halvleken när Ida Friman läckert satte 1-0 efter en soloåkning. Efter ledningsmålet kunde Sverige inom de närmsta femton minuterna utöka ledningen till 4-0. Ledningen höll sig in i halvtidsvila. Medan de tillresta supportrarna köpte på sig korv och kaffe i kylan så får man ana att förbundskapten Magnus Nordin manade på sina tjejer rejält i omklädningsrummet. För som dem kom ut till andra halvlek, redan efter 15 sekunder kunde Matilda Plan göra 5-0 och matchen kändes avgjord. Finland hann med en reducering en dryg kvart senare men när talangen Tilda Ström gjorde 6-1 målet för Sverige i matchminut 72 kändes matchen avslagen. Sverige hann utöka till 9-1 innan 90 minuter var spelade och nu väntar återigen en VM-final för de svenska bandytjejerna.

Ett glädjeämne för Sverige var att Matilda Svenler var tillbaka i spel efter gårdagens förmodade skada mot Norge. Värt att notera är också att 17-åriga Tilda Ström fortsatt är uppe i ensam skytteligaledning.

Imorgon väntar Norge på Finland i match om det ärofyllda bronset. För Sverige väntar som sagt Ryssland i finalen som spelas 14:00.

Målskyttar i matchen:
Sverige: Matilda Plan 3, Tilda Ström 2. Emma Ahlander, Ida Friman, Linnéa Larsson och Sanna Gustafsson gjorde varsitt.

Finland: Sorsa Nerissa.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här