Uppdaterad 20 februari, 2020

Foto: Bildbyrån

Den svenska VM-premiären är avklarad. De regerande mästarna Sverige kunde med nöd och näppe besegra rivalen Finland med 1-0 efter matchens enda mål av Matilda Svenler.

Premiärmatchen började lite trevande med svenska ögon. Finland startade matchen med att sätta hög press på Sverige och redan efter en och en halv minut hade slarv i det svenska uppbyggnadsspelet gett Finland två mindre chanser. Efter ett par skakiga första minuter bet sig Sverige in i spelet. Man skapade ett flertalet halvchanser, främst med den svenska skyttedrottningen och Katrineholmsprodukten Matilda Plan i spetsen, men man fick inte riktigt in bollen. Den större delen av den första halvleken tillhörde Sverige även fast Finland gång på gång hotade de gulblå. Finland hade nys på en straff i mitten på första halvlek där en finländska fälldes i det svenska straffområdet men domarna valde att fria. Istället var det Sverige som skulle få chansen att göra matchens första mål. Med endast tre minuter kvar av den första halvleken kunde Matilda Svenler enkelt raka in 1-0 efter en tilltrasslad situation.
Målet blev matchens enda. Andra halvleken bestod av desto mer Sverigedominans. Finland sjönk ned mer och mer i sitt försvarsspel men gjorde ett bra jobb med att täppa till hålen för Sveriges anfallsspelare att ta sig igenom.
Finlands ork började tryta på slutet och de hade inte riktigt krafterna kvar för att såra Sverige. Svenskorna kunde därmed gå av VM:s första match med en 1-0 seger efter en ganska tafatt och snäll match mot Finland. En av ljusglimtarna i Sverige var den unga debutanten Vilma Josefsson.

Ikväll 17:30 möter Sverige förra årets finalmotståndare Ryssland och Finland tar sig an hemmanationen Norge.

Resultaten hittills från VM:s första speldag:
Grupp A:
USA – Norge 1-2 E.str
Finland – Sverige 0-1

Grupp B:
Estland – Schweiz 10-2

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här