Uppdaterad 20 februari, 2020

Foto: Bildbyrån

Den tidiga reprisen på 2018 års final spelades i Oslo idag. Ett revanschsuget Ryssland tog ledningen två gånger mot Sverige men fick ändå se sig besegrade efter ett sent 3-2 mål av Matilda Svenler.

Sverige följde upp förmiddagens seger mot Finland med att slå Ryssland med 3-2, men vinsten satt långt inne.
Det var Ryssland som började bäst efter att ha tagit ledningen med 0-1 efter ett fint skott. Tillsammans med ett mindre spelövertag kom Sverige in i matchen genom en fin kvittering av supertalangen Tilda Ström.
17-åringen blev frispelad efter att ha smugit sig bakom det ryska försvaret och sedan rundade hon målvakten och kunde enkelt raka in sitt första VM-mål.

Efter drygt två tredjedelar av den första halvleken gick Ryssland återigen upp i ledning efter en oturlig retur från den svenska målvakten Ebba Fridlund. Bara några minuter senare kvitterade dock Sverige genom Malin Persson efter en fin hörnvariant. I och med det svenska kvitteringsmålet kunde lagen gå in i pausvila med ett oavgjort resultat.

I andra halvleken kom Sverige ut med högst tempo, man skapade fler lägen än motståndarna och fick med kvarten kvar att spela en straff med sig. Återigen var det den stora talangen Tilda Ström som var inblandad, hon blev neddragen av en ryska i straffområdet och domaren blåste straff. Fram för att skjuta steg Ströms lagkompis från Villa Lidköping, Matilda Svenler, fram. Svenler kunde dock inte ge Sverige ledningen den gången då hon sköt över.

Istället blev det en nervdallrande slutkvart med många chanser åt båda håll och med bara ett par minuter kvar kom avgörandet. Sverige fick inslag ner mot hörnflaggan och Sanna Gustafsson slog in bollen mot Matilda Svenler som kunde revanschera sig för straffmissen, med att styra in bollen i mål och ge Sverige sin andra vinst på lika många matcher hittills i VM.

Sverige kunde dock gått av planen med en liten oro. Med drygt sju minuter kvar att spela åkte Tilda Ström på en ful tackling som innebar att hon inte tog sig tillbaka till spel i matchen. Skadan såg dock inte så allvarlig ut men för svensk del önskar man nog att hon är åter i spel imorgon mot USA och Norge.

Övriga resultat idag

Grupp A:
USA – Norge 1-2 E.str.
Finland – Sverige 0-1
Ryssland – USA 6-0
Norge Finland 2-1

Grupp B:
Estland – Schweiz 10-2
Schweiz – Japan 0-5
Japan Estland 3-2

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här