Uppdaterad 20 februari, 2020

Foto: Bildbyrån

Imorgon (onsdag) börjar världsmästerskapet i bandy för damer. Turneringen spelas för andra gången någonsin i vårt grannland Norge. Nedan går vi igenom förutsättningarna för årets mästerskap i Oslo.

Turneringen spelas mellan den 19 och 22 februari på tre olika arenor i Oslo och innehåller åtta tävlande lag.
Världsmästerskapet skulle vara ett race mellan nio lag men Kina drog sig ur i sista stund med hänvisning till coronaviruset som dragit sig över landet. Japan tävlar för första gången i VM och det är för andra gången någonsin som turneringen döms av endast kvinnor.
Sverige är regerande mästare då man tog hem guldet i Kina för två år sedan mot Ryssland i finalen. Norge tog hem bronset i den turneringen i och med sin vinst i bronsmatchen mot Finland.
På Voldsløkka Stadion spelas alla gruppspelsmatcher i grupp A med undantag för sista gruppspelsmatchen mellan Norge och Sverige som spelas på finalarenan.
På Bergbanen spelas alla matcher i grupp B och när det vankas slutspel så flyttas matcherna till Frogner Stadion där även Norge och Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch.

Grupperna ser ut som följer:
Grupp A. Sverige, Finland, Ryssland, Norge och USA
Grupp B. Japan, Schweiz och Estland

Grupp A spelas i enkelmöten. Det betyder att alla lag i grupp A möter varandra en gång. Grupp B spelas i dubbelmöten, alltså möter lagen i grupp B varandra två gånger i gruppspelet.
Grupp A är den toppseedade gruppen. I grupp A spelar alla lag två matcher per dag under gruppspelet. I och med det så är tiden ändrad till 2×30 minuter, men endast i gruppspelet.
Om lagen spelar oavgjort får man 1 poäng och om man vinner matchen tilldelas man 2 poäng, vid förlust får man inga poäng.
Efter att man spelat klart gruppspelet är det dags för placeringsmatcher och slutspel. I slutspelet spelar man 2×45 minuter. Vid oavgjort resultat i slutspelet spelas det en förlängning 2×10 minuter. Har matchen ännu inte avgjorts går det vidare till straffläggning.

Placeringsmatchen för lag 7-8 i turneringen spelas mellan 2:an och 3:an i grupp B
Placeringsmatchen för lag 5-6 spelas mellan 5:an i grupp A och 1:an i grupp B
Semifinalerna spelas som så att 1:an i grupp A möter 4:an från samma grupp och 2:an möter 3:an.
Matchen om tredjepris spelas mellan de lag som förlorat varsin semifinal. Här ska det delas ut bronsmedaljer till vinnaren.
Den stora finalen på Frogner Stadion spelas 14.00 lördagen den 22 februari. Här ska världens bästa bandylag 2020 koras.

Bandy-vm.se kommer uppdatera längs mästerskapets gång. För att se tider för Sveriges matcher och truppen klickar du här.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här