Uppdaterad 23 mars, 2023

Foto: Bildbyrån

Sveriges trupp till bandy-VM 2023 i Växjö/Åby är presenterad. Herrarnas förbundskapten Mattias Sjöholm har tagit ut den trupp som ska försöka ta VM-guld på hemmaplan vid månadsskiftet.

Mellan den 28 mars och 2 april ska det spelas ett unikt världsmästerskap på svensk mark när bandy-VM avgörs för både herrar och damer i Åby och Eriksson Arena. Damlandslagets trupp presenterades för ett par dagar sedan och under torsdagen var det förbundskapten Mattias Sjöholms tur att presentera herrarnas trupp till mästerskapet.

Sverige tillhör Grupp A tillsammans med Norge, USA, Finland och Kazakstan och spelar om det officiella VM-guldet. De fem lagen spelar i ett gruppspel om placeringar där ettan och tvåan spelar VM-final den 2 april och trean och fyran spelar bronsmatch. Tabellfemman blir utan chans på medalj.

Den svenska truppen som ska gå för guldet består av många stjärnor inom sporten. En trupp som enligt förbundskapten Mattias Sjöholm är välbalanserad med stark spets.

– Vi har tagit ut en välbalanserad trupp, med bra defensiva kvaliteter samt en stark offensiv där många spelare kan vara avgörande. Vi har spets på alla positioner, säger förbundskaptenen i Svenska Bandyförbundets pressmeddelande och fortsätter:

– Laget som helhet är vår största tillgång men ska jag lyfta fram en spelare i det här läget så är det är klart att Erik Pettersson, tillsammans med resten av spelarna i laget, ska bli intressant att se. Han är en av de absolut bästa bandyspelarna i världen och han har en otroligt bred repertoar.

Just nämnde Erik Pettersson är en av två spelare i truppen som inte tillhör Västerås SK, Villa Lidköping, Edsbyns IF eller Sandvikens AIK. Pettersson, till vardags i Bollnäs GIF, och målvakten Anton Andersson (IK Sirius) är de spelare som spelar utanför de fyra klassiker-klubbarna ovan. Föga förvånande har klubbarna från den nyligen avslutade SM-finalen (Villa Lidköping med sex spelare och Västerås med fyra) med flest spelare i den svenska VM-truppen även om Sandviken och Edsbyn skuggar med tre vardera.

Sveriges spelschema

28 mars
13.30 Norge-Sverige

29 mars
16.30 Sverige-USA

31 mars
19.00 Sverige-Finland

1 april
16.30 Kazakstan-Sverige

Finalen och bronsmatchen spelas den 2 april. Ettan och tvåan i gruppen når final, trean och fyran når bronsmatchen.

Sveriges trupp

Målvakter

Henrik Kjellsson, Västerås SK
Anton Andersson, IK Sirius

Utespelare

Martin Karlsson, Villa Lidköping
Joel Broberg, Villa Lidköping
Erik Säfström, Villa Lidköping
Linus Pettersson, Sandvikens AIK
Albin Airisniemi, Sandvikens AIK
Christoffer Edlund, Villa Lidköping
Ludvig Johansson, Villa Lidköping
Martin Johansson, Villa Lidköping
Oskar Vikblad, Edsbyns IF
Martin Landström, Västerås SK
Jesper Granqvist, Edsbyns IF
Christoffer Fagerström, Västerås SK
Dennis Henriksen, Sandvikens AIK
Ted Hedell, Edsbyns IF
Erik Pettersson, Bollnäs GIF
Viktor Spångberg, Västerås SK