Uppdaterad 25 augusti, 2021

Foto: Bildbyrån

Sedan tidigare så har de nordiska grannländerna Norge och Finland backat ur. Nu har även Sverige bestämt sig för att bojkotta VM i oktober, och hoppa av. Michael Carlsson (bilden) och hans herrlandslag kommer inte att spela VM i Ryssland.

Det blir inget storartat VM i Irkutsk med start i oktober. Nu har tre lag hoppat av VM-turneringen, det senaste landet i ordningen: Sverige.

Det Svenska Bandyförbundets styrelse har nu tagit beslutet att inte delta i höstens världsmästerskap på grund av rådande omständigheter kring spridningen av Covid-19, både i Sverige men också i omvärlden.

– Vi vill naturligtvis spela VM. Vi har också stor respekt för det enorma arbete som arrangören lägger ner vid stora arrangemang som detta. Vi vet ju till exempel att en arena av världsklass står och väntar och att man hittills gjort allt för att kunna genomföra VM. Men med respekt för våra spelares och andras hälsa så kan inte Sverige delta nu, säger Svenska Bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson till förbundets hemsida.

Precis som Gustafsson är inne på, så har VM varit en storsatsning från ryssarnas sida kring ett mästerskap som flyttas fram gång på gång. Men turneringen kommer i en tid, då mycket är osäkert. För Sveriges del, så väljer man att tänka på laget, och samhället i stort.

– Svenska Bandyförbundet har handlat i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Utifrån det rådande pandemiläget och den osäkerhet som det medför, vill vi heller inte riskera att utsätta den svenska sjukvården för större påfrestningar. Dessutom kan eventuell smittspridning inom truppen även få konsekvenser för den fortsatta spelsäsongen och det vill vi i största möjliga mån undvika, avslutar Per-Anders Gustafsson.

VM i Irkutsk spelas den 11-17 oktober. Men Sverige, Finland och Norge kommer alltså inte att delta.