Uppdaterad 21 februari, 2020

Sverige hade inga problem med värdnationen Norge i VM:s sista gruppspelsmatch. Man blev därmed klara gruppsegrare med fyra raka segrar efter två mål och två assist av Matilda Plan i 11-1 segern. Nu väntar rivalen Finland i semifinal. Ett Finland som Sverige besegrade med 1-0 i grupp A.

Innan matchen var det redan klart att Sverige skulle stå som segrare i grupp A och spela semifinal mot antingen Finland eller USA imorgon 14:00.
Men det var ändå ett taggat Sverige som kom ut på Frogner Stadion. Sveriges lagkapten Frida Rutqvist var åter i spel efter att ha fått vila mot USA och vann slantsinglingen och valde att byta sida för att dra fördel av medvinden den första halvleken. Ett smart drag av Sverige som kom ut i den första halvleken med en ruskig fart. Redan efter sex minuter tog Sverige ledningen när Sanna Gustafsson gjorde mål efter en frislagsvariant. Hörnvarianter och frislagsvarianter är något som burit frukt för Magnus Nordin och hans landslag denna turnering.

Sex minuter senare ökade Sverige på sin ledning till 2-0 genom Linnéa Larsson. Sedan kom det en målkavalkad från de gulblå. När klockan hade passerat 22 minuter så hade Sverige hunnit med att göra hela 6-0 på Norge. Ett av målen signerades talangen Tilda Ström som med sitt sjätte mål för turneringen gick upp i ensam skytteligaledning. Efter 6-0 tog Norge timeout och kunde de sista minuterna av första halvlek täppa till i försvaret.

Andra halvlek började illa för svensk del. Den stora stjärnan Matilda Svenler åkte på en bentackling redan efter en minut av andra halvlek och fick hjälp med att ledas av planen. Hon kom efter smällen inte tillbaka till spel i matchen. Men Sverige fortsatte att ösa på trots skadan och kunde inom loppet av bara några minuter göra 7-0 genom Lisa Östman följt av 8-0 från Elitseriens skyttedrottning Matilda Plan. Sedan gjorde Linnéa Larsson sitt andra mål för kvällen. Norge hann dock reducera till 9-1 genom Helle Berntsen-Lillejord innan Matilda Plan gjorde sitt andra för kvällen och Linnéa Larsson kunde fullborda sitt hattrick. Slutresultatet skrevs till 11-1 och Sverige blev gruppsegrare med idel segrar i bagaget.

Sveriges målskyttar:
Linnéa Larsson 3, Matilda Plan 2, Malin Persson 2. Tilda Ström, Sanna Gustafsson, Lisa Östman och Matilda Svenler gjorde varsitt.

Imorgon väntar Finland i semifinal för Sverige efter att Finland slagit USA med 3-2. Norge ska ta emot grupptvåan Ryssland i den andra semifinalen.

I grupp B imponerade debutanterna Japan rejält. Man vann alla fyra matcher och kommer imorgon ställas mot USA i match om placering 5-6. Vinnaren i den matchen spelar i grupp A nästa världsmästerskap.
Estland och Schweiz möts i placeringsmatch 7-8.