I mitten utav januari 2018 kommer damernas världsmästerskap i bandy att hållas i kinesiska staden Chengde. Det svenska laget är ett utav de deltagande nationerna som ser fram emot ett första mästerskapet på Asiatisk mark.

Om turneringen
Damernas världsmästerskap i bandy hålls till skillnad mot herrarnas turnering inte på årlig basis, utan vartannat år. Mellan åren 2006-2008 spelades turneringen varje år, men man ändrade sedan tillbaka det hela till vartannat år.

Antalet deltagande nationer har skiljt sig åt mellan åren. Ursprungligen var det 5 lag som var med och vid VM 2016 var det 7 stycken. Lagen spelar sedan i en stor serie där alla möter varandra en gång. Därefter går de fyra lagen som placerat sig högst upp i serien vidare till semifinalerna där det avgörs vilka två lag som får mötas i finalen, samt vilka som får spela på bronset.

Sverige i dam VM
I de mästerskap som hittills har spelats har det svenska landslaget tagit sig till final samtliga gånger. Vinst har det blivit här i alla fall förutom ett, då man blev besegrade utav Ryssland, dom även är det enda finalmotståndet laget har haft. Förutom att ta hem medaljer har man även stått som värd för mästerskapet vid ett tillfälle.